Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stanovisko Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie k správe splnomocnenca vlády MUDr. Petra Kotlára

.redakcia .zdravotníctvo

Stanovisko SSAKI prinášame v plnom znení.

Stanovisko Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie k správe splnomocnenca vlády MUDr. Petra Kotlára SITA/AP Photo/Mary Conlon

výbor Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) sa rozhodol reagovať' na verejné vystúpenie splnomocnenca vlády SR MUDr. Petra Kolára z 2.10.2024 a to aj napriek tomu, že predmetnú správu zatiaľ výbor nemá k dispozícii. Splnomocnenec vlády prezentoval na tlačovej konferencii závažné stanoviská k pandémii, odmietol aktualizované medzinárodné zdravotnícke predpisy a zmluvu SZO o pripravenosti na pandémiu, pričom vyzval štátne orgány na okamžité zastavenie očkovania mRNA vakcínami. 

Výbor SSAKI vo svojich dokumentoch zverejnených v rokoch 2020 — 2024 na webe www.ssaki.sk opakovane poskytoval aktualizované odborné stanoviská a usmernenia k problematike pandémie covid-19, ktoré sú v súlade s medzinárodnými odporúčaniami SZO, EAACI (Európska akadémia alergie a klinickej imunológie) a partnerských zahraničných odborných spoločností v oblasti klinickej imunológie. Tieto stanoviská sú v ostrom protiklade s tvrdeniami, ktoré prezentoval splnomocnenec vlády SR. 

Výbor odbornej spoločnosti sa dištancuje od prezentovaných záverov správy a nesúhlasí s odporúčaniami splnomocnenca, pretože ich považuje za nevedecké, zavádzajúce a škodlivé. Vývoj vakcín, vrátane mRNA vakcín, považujeme za najefektívnejší spôsob prevencie, ktorý zabezpečuje obranyschopnosť jedincov a celej populácie. S ohľadom na nespochybniteľné údaje zdravotníckych štatistík, mnohých publikovaných vedeckých prác ako aj osobné skúsenosti členov SSAKI v období pandémie považujeme ľahkovážne vyjadrenia splnomocnenca o (ne)existencii pandémie nielen za prejav cynizmu a neúcty k jej obetiam ale aj za zneváženie obetavej práce a nadľudského úsilia celej zdravotníckej a vedeckej obce v boji s vírusom. 

Vyjadrenia splnomocnenca považujeme za nebezpečnú dezinformáciu, ktorá vnáša do laickej verejnosti neistotu, zámerne podkopáva dôveryhodnosť skutočných medzinárodne uznaných odborných autorít a podsúva vláde SR a MZ SR informácie, ktoré môžu viest' k nesprávnym rozhodnutiam s negatívnym vplyvom za zdravie obyvateľov. Slovenska. Z odborného aj etického hradiska sa SSAKI dištancuje od akýchkoľvek snáh a vyjadrení, ktoré popierajú prácu odborníkov založenú na vedecky overenom poskytovaní zdravotnej starostlivosti s cieľom zachovania zdravia celej spoločnosti. 

Výbor Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a klinickú imunológiu 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite