Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jednodňové chirurgie začínajú preobjednávať poistencov štátnej VšZP na neskoršie termíny

.sita .zdravotníctvo

VšZP od začiatku októbra zaviedla poskytovateľom jednodňovej starostlivosti finančné limity vo výške 70 % priemerných mesačných úhrad za posledných 12 mesiacov.

Jednodňové chirurgie začínajú preobjednávať poistencov štátnej VšZP na neskoršie termíny SITA/Martin Havran

približne 10-tisíc plánovaným operáciám poistencov štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa do konca roka bude predlžovať termín, viaceré budú úplne zrušené. Taký je odhad Slovenskej asociácie jednodňovej chirurgie, ktorá zastupuje väčšinu jej poskytovateľov. Tí zároveň od začiatku tohto týždňa rozbiehajú pre poistencov najväčšej zdravotnej poisťovne na trhu proces ich preobjednávania, keďže väčšina má pacientov objednaných na operácie na 2 až 4 mesiace vopred.

Ako pripomína asociácia, VšZP od začiatku októbra zaviedla po šiestich rokoch bezlimitného prostredia poskytovateľom jednodňovej zdravotnej starostlivosti finančné limity vo výške 70 % priemerných mesačných úhrad za posledných 12 mesiacov a súčasne približne 12 poskytovateľov od novembra odzmluvnila. Zároveň dodáva, že v režime jednodňovej zdravotnej starostlivosti sa aktuálne vykonáva 57 % všetkých operácií ročne, najpočetnejšími sú očné operácie, ORL, gynekologické, chirurgické a ortopedické operácie.

Štátna poisťovňa podľa asociácie argumentuje potrebou šetrenia financií a jedným dychom tvrdí, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa pre jej poistencov nezhorší, pretože ich prevezmú poskytovatelia ústavnej zdravotnej starostlivosti, teda nemocnice. Asociácia však tvrdí, že čakacie doby na operácie v nemocniciach sú už teraz dlhšie ako u poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti, pričom úhrada VšZP jednodňovkám je za rovnaký výkon nižšia ako úhrada nemocniciam.

„Je zrejmé, že ku žiadnej úspore ani teoreticky nemôže dôjsť, iba ak by VšZP kalkulovala s tým, že nemocnice nie sú aktuálne schopné nahradiť poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti, a preto nebudú musieť platiť za operácie ich poistencov vôbec, keďže tieto budú odložené," konštatuje asociácia. Tá preto s postupom najväčšej zdravotnej poisťovne absolútne nesúhlasí. Tento razantný a podľa nich riadne v dohodovacom konaní neprediskutovaný krok označili za likvidačný a VšZP žiada o návrat k rokovaciemu stolu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite