Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekári sú pripravení do konca októbra podať hromadné výpovede

.sita .zdravotníctvo

Lekári prosia predsedu vlády o stretnutie, aby začali konečne riešiť kolabujúce zdravotníctvo, rovnako o stretnutie prosia aj ministra zdravotníctva.

Lekári sú pripravení do konca októbra podať hromadné výpovede SITA/Martin Havran

lekári sú pripravení do konca októbra podať hromadné výpovede. Na Tlačovej konferencií to potvrdil predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Výpovede plánuje podľa jeho slov podať približne 2 200 lekárov z 32 nemocníc. Visolajský zdôraznil, že stále je čas vyriešiť tento problém za rokovacím stolom bez toho, aby vláda traumatizovala slovenskú spoločnosť.

Lekárski odborári poukázali na to, že za posledný rok sa neriešili problémy v slovenskom zdravotníctve, ale len sa prehlbovali. „Peniaze sa stále míňajú, stále treba do zdravotníctva viac peňazí, ale naši pacienti to necítia, ale cítia to tie finančné skupiny a tí oligarchovia," vyhlásil predseda LOZ. Lekári prosia predsedu vlády o stretnutie, aby začali konečne riešiť kolabujúce zdravotníctvo, rovnako o stretnutie prosia aj ministra zdravotníctva, ktorý sa s nimi nestretol, ale len im niečo odkazuje cez tlačové konferencie a média. LOZ pripomenula, že súčasné problémy v zdravotníctve by mala brať na vedomie celá vláda, a nie len ministerstvo zdravotníctva

Visolajský zároveň zdôraznil, že väčšiny lekárov, ktorí podali výpovede, sa šetrenie, ktoré vláda chystá v rámci konsolidácie, nijako nedotkne. Týmto lekárom podľa predsedu nejde o výplaty, ale žiadajú, aby vláda a ministerstvo zdravotníctva riešilo ich požiadavky na zlepšenie situácie v zdravotníctve, a aby neprehlbovala súčasný kolaps v tomto sektore. Ich hlavné požiadavky sú poriadok vo financovaní nemocníc, aby zdravotné poisťovne museli zaplatiť zdravotníckym zariadeniam náklady na adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Ďalej žiadajú navýšenie miezd sestier, dodržiavanie personálnych normatívov s trestnoprávnou zodpovednosťou vedenia nemocníc, zabezpečiť viac kvalitných slovenských lekárov, reformu vzdelávania lekárov, opravu optimalizácie siete nemocníc a rovnako žiadajú zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite