Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Únia: Hlasovanie v Moldavsku prebehlo za bezprecedentného zasahovania Ruska

.tasr .svet

V nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb zvíťazila prozápadná prezidentka Maia Sanduová. Tesná väčšina voličov v súbežnom referende hlasovala za ústavné ukotvenie smerovania krajiny do Európskej únie.

Únia: Hlasovanie v Moldavsku prebehlo za bezprecedentného zasahovania Ruska SITA/AP Photo/Vadim Ghirda Maia Sandu

hlasovanie v moldavskom referende o ústavnom ukotvení smerovania krajiny do Európskej únie a v prezidentských voľbách bolo narušené „bezprecedentným zasahovaním a zastrašovaním“ zo strany Ruskej federácie, vyhlásil v pondelok hovorca Európskej komisie Peter Stano. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Zaznamenali sme, že toto hlasovanie sa uskutočnilo za bezprecedentného zasahovania a zastrašovania zo strany Ruska a jeho zástupcov s cieľom destabilizovať demokratické procesy v Moldavskej republike,“ uviedol Stano.

V nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb zvíťazila prozápadná prezidentka Maia Sanduová. Tesná väčšina voličov v súbežnom referende hlasovala za ústavné ukotvenie smerovania krajiny do Európskej únie. Podľa stanice Euronews sa pri sčítaných 99,5 percenta hlasov v prospech tohto kroku rozhodlo 50,3 percenta voličov a celkovo tento tábor zrejme zvíťazil. Sanduová však obvinila „zločinecké skupiny spolupracujúce s nepriateľskými silami zo zahraničia“ zo snáh ovplyvniť hlasovanie.

Moldavské orgány tvrdia, že Moskva pred voľbami a referendom zintenzívnila svoju kampaň hybridnej vojny, ktorej cieľom je destabilizovať krajinu a prekaziť jej cestu do Únie.

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová na sociálnej sieti X v pondelok zagratulovala Moldavsku k výsledkom hlasovania. „Výborne, Moldavská republika! Ďakujem za statočnosť,“ uviedla predsedníčka EK. „Európa je Moldavsko. Moldavsko je Európa,“ napísala Metsolová v rumunčine a dodala, že „naša budúcnosť bude písaná spoločne“.

Moldavská prezidentka uviedla, že jej tábor spravodlivo zvíťazil v nespravodlivom boji, a vyzvala voličov, aby sa zúčastnili aj na druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 3. novembra.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite