Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Kyjev oznámil, že Rusko mu vydalo 501 tiel padlých ukrajinských vojakov​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Kyjev oznámil, že Rusko mu vydalo 501 tiel padlých ukrajinských vojakov​ French MoD

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajina evakuuje tisíce ľudí z mesta Kupiansk
  • Kanada poskytne Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 43 miliónov eur
  • Rusko v noci vypustilo 135 dronov na Ukrajinu, 80 z nich zničila
  • Pomoc s odmínovaním Ukrajiny prisľúbilo v Lausanne vyše 40 krajín
  • Francúzsko poskytne Ukrajine novo vyvinuté kamikadze drony

16:35 Kyjev oznámil, že Rusko mu vydalo 501 tiel padlých ukrajinských vojakov

V rámci repatriácie bolo v piatok Ukrajine vydaných 501 tiel ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou, a to najmä v oblastiach na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny. Jedno z tiel previezli na Ukrajinu z márnice priamo v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Ukrajinské médiá spresnili, že ukrajinská armáda prevezie telesné pozostatky do rôznych štátnych inštitúcií, kde forenzní experti potvrdia, prípadne zistia totožnosť padlých. Po identifikácii budú telá odovzdané rodinám padlých na pochovanie.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ o výmene tiel mŕtvych vojakov neinformovalo.

11:50 Ukrajina evakuuje tisíce ľudí z Kupianska

Ukrajina v piatok oznámila, že evakuuje tisíce ľudí z mesta Kupiansk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Kupiansk v Charkovskej oblasti je dôležitým železničným uzlom na rieke Oskil. V uplynulých mesiacoch mesto ruské jednotky intenzívne ostreľovali a priblížili sa k nemu na vzdialenosť niekoľkých kilometrov.  

SITA/AP Photo/Andrii Marienko

Tamojší gubernátor Oleh Synehubov v utorok varoval, že v dôsledku neustáleho ostreľovania úrady už nie sú schopné obyvateľom zaručiť dodávky elektriny a vody a nariadil im, aby odišli. 

„Celkovo je potrebné evakuovať približne 10 000 ľudí. Tempo evakuácie sa zvyšuje každým dňom,“ povedal Synehubov vo videu na platforme Telegram zverejnenom v piatok. 

9:25 Kanada poskytne Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 43 miliónov eur

Kanada plánuje poskytnúť Ukrajine balík vojenskej pomoci v hodnote 64,8 miliónov kanadských dolárov (43 miliónov eur). Obsahovať bude ručné zbrane, muníciu a ochranný výstroj, oznámil v piatok kanadský minister obrany Bill Blair. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Balík zahŕňa aj alokovanie finančných prostriedkov pre výcvik ukrajinských vojakov. Ide o súčasť vojenskej pomoci za 500 miliónov kanadských dolárov (333 miliónov eur) vyčlenených kanadským premiérom Justinom Trudeauom pre Ukrajinu ešte v júli.

„Dnes oznámená vojenská asistencia poskytuje Ukrajine dôležité zdroje potrebné na obranu pred ruskou agresiou. Kanada bude aj naďalej robiť všetko, čo je potrebné, aby jej pomohla dosiahnuť víťazstvo,“ uviedol šéf kanadskej diplomacie.

09:00 Rusko v noci vypustilo 135 dronov na Ukrajinu, 80 z nich zničila

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 80 zo 135 dronov, ktoré v noci na piatok vypustilo Rusko, oznámila ukrajinská armáda. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vojenská správa Kyjeva podľa stanice BBC v piatok ráno uviedla, že ruské sily uskutočnili "jeden z najmasovejších útokov bezpilotných lietadiel na civilné obyvateľstvo a infraštruktúru Ukrajiny". Všetky drony smerujúce na Kyjev boli zneškodnené.

Vo vyhlásení ukrajinského letectva sa uvádza, že 44 bezpilotných lietadiel sa stratilo - pravdepodobne spadli na ukrajinské územie po použití aktívnych prostriedkov elektronického boja.

Dva ďalšie drony vypustené Ruskom odleteli podľa ukrajinskej armády do Bieloruska a zvyšných desať dronov sa pred 08.00 h SELČ stále nachádzalo vo vzdušnom priestore strednej časti Ukrajiny.

8:00 Švajčiarsko: Pomoc s odmínovaním Ukrajiny prisľúbilo v Lausanne vyše 40 krajín

Vyše 40 krajín podporilo tzv. lausannskú výzvu a zaviazalo sa ku konkrétnym krokom zameraným na tzv. humanitárne odmínovanie Ukrajiny. Oznámili to vo štvrtok organizátori medzinárodnej konferencie o likvidácii pechotných mín (UMAC2024) vo švajčiarskom meste Lausanne, píše TASR podľa agentúry AFP. 

„Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete,“ povedal účastníkom počas prvého dňa konferencie ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Priblížil, že od začiatku ruskej invázie z februára 2022 pokrývajú míny či nevybuchnuté bomby „približne štvrtinu“ územia Ukrajiny.

Ukrajinský premiér Šmyhaľ so švajčiarskou prezidentkou Amherdovou a a bývalým švajčiarskym prezidentom Cassisom, 17. 10. 2024SITA/Ukrajinský premiér Šmyhaľ so švajčiarskou prezidentkou Amherdovou a a bývalým švajčiarskym prezidentom Cassisom, 17. 10. 2024

Ide tak podľa jeho slov o problém obrovského rozsahu. „Hovoríme o (zamínovanej) oblasti s rozlohou približne 140 000 kilometrov štvorcových, čo je takmer trojnásobok rozlohy Švajčiarska,“ uviedol. Dodal, že podľa odborníkov by „mohlo prísť o život až 9000 civilistov“, ak sa míny nezačnú likvidovať. 

Švajčiarsko ako organizátor dvojdňovej konferencie UMAC2024 oznámilo, že zástupcovia jednotlivých krajín vo štvrtok v Lausanne prisľúbili, že pomôžu zabezpečiť „rýchlu a bezpečnú obnovu poľnohospodárskych oblastí“ na Ukrajine. 

Svetová banka už teraz odhaduje, že odmínovanie Ukrajiny vyjde na približne 34,2 miliárd eur, pričom táto suma podľa Šmyhala „pravdepodobne ešte porastie“. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 17. 10. 2024

21:00 Zelenskyj dúfa, že presvedčí nemeckého kancelára na dodávky rakiet dlhého doletu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že sa mu podarí presvedčiť nemeckého kancelára Olafa Scholza o nutnosti poskytnúť Ukrajine rakety dlhého doletu Taurus a podporiť pozvanie Ukrajiny do NATO. Ukrajinský líder sa takto vyjadril na tlačovej konferencií v Bruseli po tom, ako sa zúčastnil na zasadnutí Európskej rady. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Zelenskyj konštatoval, že vďaka nasadeniu prostriedkov dlhého doletu ukrajinskej výroby spolu s britsko-francúzskymi raketami Storm Shadow/SCALP ukrajinská armáda potopila 23 ruských plavidiel pri okupovanom Kryme.

V súvislosti s postojom nemeckého kancelára k pozvaniu Ukrajiny do NATO Zelenskyj poznamenal: „Nikdy nepovedal nie, ale nikdy nepovedal ani áno. Budeme na tom pracovať.“

18:30 Francúzsko poskytne Ukrajine novo vyvinuté kamikadze drony

Francúzska armáda úspešne dokončila skúšky nového kamikadze dronu, ktorý vyvinula nemecko-francúzska zbrojárska firma KNDS v spolupráci s výrobcom bezpilotných lietadiel Delair. Francúzsko si objednalo 2000 kusov, pričom 100 z nich dostane v najbližších týždňoch Ukrajina. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na článok regionálneho denníka La Voix du Nord.

Dron je výsledkom projektu COLIBRI, ktorý bol spustený v roku 2022. Podľa KNDS má prevádzkovú dobu 45 minút a dokáže pozorovať, identifikovať a neutralizovať statické alebo pohyblivé ciele v okruhu piatich kilometrov. 

Môže lietať vo dne i v noci a je schopný zničiť pechotné ciele alebo obrnené vozidlá. Jednotková cena nebola špecifikovaná, ale vo výzve na predkladanie ponúk z roku 2022 sa písalo o „nízkonákladovom systéme“.

Zariadenie bolo vyvinuté na základe civilného dronu UX11 z produkcie od Delairu s rozpätím krídel 1,1 metra a hmotnosťou okolo 1,5 kilogramu, ktorý dokáže operovať vo výške dvoch kilometrov a dosahuje maximálnu rýchlosť 60 kilometrov za hodinu.

Nový kamikadze dron bude dôležitým doplnkom k húfnici Caesar, ktorú Francúzsko dodáva Ukrajine. Ukrajinské ozbrojené sily doteraz dostali 49 húfnic Caesar, z ktorých najmenej päť bolo zničených a tri poškodené, uvádza spravodajský portál Oryx. Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu v januári oznámil, že v tomto roku sa pre Ukrajinu vyrobí ďalších 78 húfnic, píše TASR.

14:00 Ukrajinci zasahujú ruské ciele na Kryme, najnovšie udreli na námorný ropný terminál

Ukrajina postupne pokračuje v narúšaní ruských vojenských kapacít na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. V najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to na platforme X uviedlo britské obranné spravodajstvo.

Spravodajské služby Spojeného kráľovstva zaznamenali, že Ukrajinci 7. októbra zaútočili na námorný ropný terminál v meste Feodosija na Kryme. „Ukrajinské útoky pokračujú v postupnej degradácii ruských vojenských schopností na Krymskom polostrove,“ poznamenala britská spravodajská služba.

Briti poukázali na skutočnosť, že v tomto roku zasiahli ukrajinské sily na Kryme aj ruské systémy protivzdušnej obrany, letiská, veliteľské centrá, námorné zariadenia, logistické zariadenia a prechod cez Kerčský prieliv.

V septembri britská spravodajská služba napísala, že Rusko stavia okolo Krymského mosta bariéru a nasadzuje sily protivzdušnej obrany a množstvo ďalších prostriedkov v nádeji, že ho ochráni pred ďalšími ukrajinskými útokmi.

9:00 V noci útočilo 56 ruských dronov, väčšinu z nich zneškodnili

Ukrajinské sily vo štvrtok zostrelili 22 z 56 ruských dronov. Väčšinu ostatných zneškodnili prostriedkami elektronického boja. Ruské útoky cielili najmä na energetickú infraštruktúru v juhoukrajinskej Mykolajivskej oblasti. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ďalších 27 ruských dronov pravdepodobne spadlo na ukrajinské územie v dôsledku nasadenia prostriedkov elektronického boja. Dva drony opustili ukrajinské územie a preleteli do Bieloruska. Letectvo zaznamenalo aj päť zásahov na infraštruktúru v blízkosti frontovej línie na východe krajiny.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim na sociálnej sieti Telegram uviedol, že pri útoku v oblasti sa nikto nezranil a niekoľkým odberateľom prerušili dodávku elektrickej energie.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko upozornil, že trosky jedného dronu spadli na pozemok škôlky v hlavnom meste. Úrady v Kyjeve a okolitých oblastiach nehlásili po útoku žiadne škody na kritickej infraštruktúre ani obete.

Regionálni predstavitelia v severovýchodnej Sumskej oblasti uviedli, že útok dronu spôsobil požiar administratívnej budovy a poškodil dve autá.

Reuters pripomína, že ruské sily pred začiatkom zimy začali opätovne napádať kritickú infraštruktúru v ukrajinských mestách, čo ukrajinskú vládu podnietilo zintenzívniť žiadosti o dodatočnú protivzdušnú obranu od svojich západných spojencov.

7:45 Austrália daruje Ukrajine 49 tankov M1A1 Abrams

Austrália daruje Ukrajine starnúcu flotilu 49 tankov M1A1 Abrams americkej výroby, uviedlo vo štvrtok austrálske ministerstvo obrany. Tanky mali byť vyradené z prevádzky začiatkom budúceho roka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Viac ako 60 ton vážiace tanky Austrália vyšle na pomoc vojnovému úsiliu Ukrajiny, ktorá sa viac ako dva a pol roka bráni ruskej agresii a pripravuje sa na ďalšiu vojnovú zimu. Niektoré tanky si vyžadujú menšie opravy, iné zas možno využiť na náhradné diely. 

„Stojíme bok po boku s Ukrajinou v jej boji proti nezákonnej ruskej invázii, “uviedol austrálsky minister obranného priemyslu Pat Conroy vo svojom vyhlásení, v ktorom oznámil darovanie tankov Ukrajine. 

„Som nesmierne vďačný za odvážne rozhodnutie Austrálie, poskytnúť 49 tankov M1A Abrams pre našu obranu proti ruskej agresii,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sieti X. „Austrália zostáva naším spoľahlivým partnerom v bránení slobody, demokracie, ľudského života a svetovej bezpečnosti,“ dodal Zelenskyj. 

Tank M1A1 AbramsSITA/Courtland Wells/The Vicksburg Post via APTank M1A1 Abrams

Ukrajina niekoľkokrát požiadala Austráliu o darovanie starého vojenského vybavenia, pripomína AFP. Napriek tomu však Austrália v tomto roku vyradila svoje vrtuľníky MRH-90 Taipan, namiesto toho, aby ich poslala na Ukrajinu. Conroy v súvislosti s týmto rozhodnutím uviedol, že stroje neboli v dobrom stave. 

Austrálsky obranný analytik Michael Shoebridge povedal, že Canberra musí zintenzívniť darcovstvo vojenského vybavenia a oznámenie o dodávke tankov označil za dobrú správu.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite