Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: V Kurskej oblasti už nasadili prvé severokórejské jednotky

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: V Kurskej oblasti už nasadili prvé severokórejské jednotky SITA/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • V Kurskej oblasti už nasadili prvé severokórejské jednotky
  • Rusi v Doneckej oblasti popravili štyroch ukrajinských zajatcov
  • Ruské ostreľovanie tržnice zabilo v Kupiansku dvoch civilistov
  • Rusko tvrdí, že v Doneckej oblasti obsadilo ďalšie dve dediny

19:30 V Kurskej oblasti už nasadili prvé severokórejské jednotky

Ukrajinská vojenská rozviedka vo štvrtok uviedla, že prvé severokórejské jednotky vycvičené v Rusku sú už nasadené v Kurskej oblasti, kde začiatkom augusta Kyjev spustil ofenzívu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vyhlásenie rozviedky zverejnené na platforme Telegram uvádza, že v Rusku sa nachádza približne 12.000 severokórejských vojakov vrátane 500 dôstojníkov a troch generálov, ktorí absolvujú výcvik na piatich vojenských základniach. „Moskva vymenovala námestníka ruského ministra obrany Junusa-beka Jevkurova za zodpovednú osobu pri kontrole výcviku a adaptácie severokórejských jednotiek,“ ozrejmilo vyhlásenie.

Prezident Vladimir Putin na otázku o správach týkajúcich sa vojakov KĽDR v Rusku vo štvrtok povedal, že je záležitosťou Moskvy, ako bude implementovať zmluvu o partnerstve s Pchjongjangom. Zároveň nevyvrátil tvrdenia o prítomnosti severokórejských jednotiek v krajine. „Nikdy sme ani v najmenšom nepochybovali o tom, že severokórejské vedenie berie naše dohody vážne. Ale to, čo robíme v rámci článku (4. o vzájomnej obrane krajín), je naša vec,“ povedal Putin podľa Reuters.

Ruský prezident tiež zdôraznil, že Rusko nie je zodpovedné za eskaláciu situácie vo vojne na Ukrajine, odkazujúc na dodávky zbraní zo Západu Kyjevu.

Európska únia je „hlboko znepokojená,“ vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borell v reakcii na hlásenia o severokórejských vojakoch, ktorí prišli podporiť ruskú armádu na Ukrajine.„ Išlo by o jednostranný nepriateľský akt zo strany KĽDR, ktorý by mal vážne dôsledky na európsky a svetový mier i bezpečnosť,“ uviedol vo vyhlásení. „Tento vývoj tiež opätovne ilustruje, ako Rusko šíri nestabilitu a eskaláciu v regióne aj na celom svete,“ pokračoval šéf európskej diplomacie.

Prehlbujúca sa vojenská spolupráca Ruska so Severnou Kóreou je signálom, že napriek vyhláseniam o ochote rokovať Rusko nemá záujem o mier, povedal Borrell a podľa DPA dodal, že Moskva zúfalo hľadá pomoc na podporu vo vojne.

14:20 Rusi v Doneckej oblasti popravili štyroch ukrajinských zajatcov

Štyroch vojakov Národnej gardy Ukrajiny popravili príslušníci ruskej armády pri meste Selydove v Doneckej oblasti. Uviedla to vo štvrtok na komunikačnej platforme Telegram generálna prokuratúra Ukrajiny, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ruské jednotky Ukrajincov zajali 6. októbra počas útoku na ukrajinské pozície. Neskôr Rusi nahrali na video výsluch zranených neozbrojených vojakov. Nasledujúci deň ukrajinské obranné sily získali späť stratené pozície a našli telá mŕtvych ukrajinských vojakov.

13:00 Ruské ostreľovanie tržnice zabilo v Kupiansku dvoch civilistov

 Dvaja ukrajinskí civilisti prišli o život a ďalší traja utrpeli zranenia, keď ruská armáda vo štvrtok ráno ostreľovala mesto Kupiansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Civilisti sa obeťami útoku stali vo chvíli, keď ostreľovanie zasiahlo miestnu tržnicu. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov, informuje web Ukrajinská pravda.

„Okupanti zaútočili na mesto Kupiansk okolo 10:00“, konštatoval Synjehubov. Na mieste zasahujú záchranné zložky.

National Police of Ukraine

8:10 Rusko tvrdí, že v Doneckej oblasti obsadilo ďalšie dve dediny

Ruské jednotky obsadili dediny Serebrianka a Mykolajivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany. O ruskom postupe blízko kľúčových väčších miest pozdĺž frontovej línie informovali aj vojenskí blogeri, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

 Vojenskí blogeri z oboch strán konfliktu však informovali o intenzívnom tlaku ruských jednotiek na mesto Selydove.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že odrazil všetkých 12 ruských útokov podniknutých v okolí dediny Serebrianka, ktorá sa nachádza tesne za severnou hranicou Doneckej oblasti. Ťažké boje zároveň hlásila na prístupe k mestu Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom v oblasti, píše Reuters.

  Populárny ukrajinský vojenský blog DeepState uviedol, že ukrajinské jednotky čelia pri obrane mesta Selydove juhozápadne od Mykolajivky obrovskej presile. Ak by sa Rusom podarilo obsadiť Selydove, otvorila by sa im cesta na Pokrovsk.

Ruské sily majú podľa DeepState „výhodu nekonečných zdrojov pechoty a výstroja“, vďaka čomu tlačia na ukrajinskú obranu a postupujú zo severu i z juhu. Reuters pripomína, že správy z bojiska nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite