Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti SITA/AP Photo

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruský raketový útok na Záporožie si vyžiadal dve obete a 15 zranených
  • Americký minister obrany pricestoval do Kyjeva
  • Ohlásil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu
  • Ukrajina tvrdí, že zneškodnila 59 zo 116 ruských dronov

8:30 Ruské útoky v Doneckej i Záporožskej oblasti si vyžiadali šesť obetí na životoch

Ruské útoky pripravili v pondelok o život troch ľudí v juhoukrajinskom meste Záporožie; ďalšie tri osoby zahynuli aj v Doneckej oblasti blízko frontovej línie, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov na platforme Telegram napísal, že ruský útok na obytnú štvrť, ku ktorému došlo v pondelkových ranných hodinách, si vyžiadal tri obete na životoch. Gubernátor východoukrajinskej Doneckej oblasti Vadym Filaškin spresnil, že pri ruskom otreľovaní mesta Myrnohrad zahynuli dvaja ľudia. Mesto sa nachádza východne od Pokrovsku, ktorý je cieľom pri ruskom postupe ďalej smerom na západ, pripomína Reuters.

Ďalšia osoba prišla v Doneckej oblasti o život v meste Kurachove, ktoré je taktiež vystavené intenzívnym ruským útokom. Reuters pripomína, že správy nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Rusko odmieta cielenie na civilistov, pravidelne však vystreľovalo rakety i drony na mestá ďaleko za frontovou líniou, konštatuje agentúra.

8:00 Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok svojich vojakov, aby vydržali a zotrvali v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinská armáda v auguste uskutočnila prekvapivý prienik. TASR informuje podľa agentúry DPA.

V protiklade s tvrdeniami, že ruské jednotky Ukrajincov z Kurskej oblasti vytláčajú, Zelenskyj naopak vyhlásil, že predmostie je tam silné. "Držíme svoje územie a každému jednému vojakovi ďakujem za statočnosť," uviedol ukrajinský prezident v pravidelnom videoposolstve.

„Nesmieme zabudnúť, že kurská operácia slúži strategickému účelu. Vojna sa musí vrátiť do oblasti, v ktorej sa začala. To je prípad, keď sa na území agresora vytvorí nárazníková zóna,“ dodal Zelenskyj.

 Po prekvapivom postupe ukrajinských vojakov preniesol Kyjev pozemnú vojnu na ruské územie po prvý raz od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, konštatuje DPA.

Kurská operácia umožnila Ukrajine brať vojnových zajatcov a vymieňať ich za vlastných vojakov v ruskom zajatí, pripomenul Zelenskyj.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl zároveň v pondelok separátne informoval, že boje v ruskej Kurskej oblasti naďalej pokračujú. Zelenskyj súčasne podľa agentúry Reuters uviedol, že Spojené štáty pripravujú balík pomoci v hodnote 800 miliónov dolárov na financovanie výroby ukrajinských dronov.

Podľa ukrajinského prezidenta ide o ďalšiu pomoc po oznámení balíka v hodnote 400 miliónov dolárov na nákup nových zbraní, ktorý oznámil americký minister obrany Lloyd Austin počas návštevy Kyjeva.

„Pripravuje sa tiež separátny balík - 800 miliónov dolárov na financovanie produkcie ukrajinských dronov... Ukrajina je za to vďačná. Potrebujeme zabezpečiť, že nech sú politické hrozby vo svete akékoľvek, Ukrajina dokáže dôsledne brániť svoju suverenitu a nezávislosť,“ povedal vo videoposolstve Zelenskyj.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie sústreďuje Ukrajina svoje úsilie na posilnenie domácej výroby zbraní, predovšetkým dronov, píše Reuters. Zelenskyj na stretnutí so zahraničnými výrobcami zbraní tento mesiac uviedol, že Ukrajina by mohla ročne vyrobiť až štyri milióny bezpilotných lietadiel a rýchlo posilňuje aj výrobu ďalších zbraní.

Správy z predchádzajúceho dňa 21. 10. 2024: 

18:30 Rusi pri meste Selydove popravili dvoch neozbrojených ukrajinských zajatcov

Dvoch zajatých ukrajinských vojakov popravili v piatok príslušníci ruskej armády pri meste Selydove v Doneckej oblasti. Uviedla to generálna prokuratúra Ukrajiny, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Po útoku a obsadení pásu lesa ruskí vojaci zajatých Ukrajincov, ktorí už boli neozbrojení, prinútili ľahnúť si tvárou k zemi. Potom ich výstrelmi z bezprostrednej blízkosti popravili. Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovanie. Vyhlásila, že zabíjanie vojnových zajatcov je hrubým porušením Ženevských dohovorov a je klasifikované ako závažný zločin.

17:15 Ruský raketový útok na Záporožie si vyžiadal dve obete a 15 zranených

Dvaja ľudia zahynuli a ďalších 15 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Záporožie. Oznámil to v pondelok gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a Reuters.

K raketovému úderu došlo v pondelok ráno. Ruská armáda zasiahla balistickou strelou obytnú štvrť, útok poškodil viac ako 30 budov, uviedol Fedorov.

16:30 Austin ohlásil v Kyjeve ďalšiu 400-miliónovú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Spojené štáty dodajú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 400 miliónov dolárov (368,5 milióna eur) zahŕňajúci muníciu, obrnené vozidlá a protitankové zbrane. Oznámil to americký minister obrany Lloyd Austin na pondelňajšej návšteve Kyjeva, píše TASR podľa agentúry Reuters.

„S potešením dnes oznamujem záväzok v podobe (ďalšieho) prezidentského balíka vo výške 400 miliónov dolárov, ktorý poskytne vašim silám ďalšiu muníciu, obrnené vozidlá a protitankové zbrane,“ povedal Austin počas schôdzky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

SITA/Press Service Of The President Of Ukraine via APAmerický minister obrany s ukrajinským prezidentom na neohlásenej návšteve v Kyjeve

16:00 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 700 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 680 230 vojakov. Na sociálnych sieťach to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 1 710 vojakov, 24 tankov, 64 bojových obrnených vozidiel, 24 delostreleckých systémov a 47 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 9 071 tankov, 18 175 bojových obrnených vozidiel, 27 034 vozidiel a autocisterien, 19 589 delostreleckých systémov, 1 232 odpaľovacích raketových systémov, 979 systémov protivzdušnej obrany, 329 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 17 333 dronov, 2 624 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 479 kusov špeciálnej techniky.

14:00 Ukrajina: Austinova neohlásená návšteva Kyjeva je prejavom podpory USA

Americký minister obrany Lloyd Austin pricestoval v pondelok ráno na neohlásenú návštevu Kyjeva, ktorá je už jeho štvrtou vo funkcii. Ukrajine ňou chce vyjadriť pretrvávajúcu podporu pred blížiacimi sa voľbami v USA. TASR o tom informuje podľa agentúr AP a AFP.

„Som znova na Ukrajine, už po štvrtý raz ako minister obrany, aby som demonštroval, že Spojené štáty spolu s medzinárodným spoločenstvom naďalej stoja pri Ukrajine,“ napísal Austin na platforme X a pripojil fotografiu zo železničnej stanice. 

K Austinovej návšteve dochádza v čase, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nalieha na západné mocnosti, aby podporili jeho tzv. víťazný plán, ktorý počíta so zrušením obmedzení týkajúcich sa používania nimi dodaných rakiet dlhého doletu a tiež s bezodkladnou pozvánkou na vstup do NATO.

Zmienený dlho avizovaný plán predstavil Zelenskyj na minulotýždňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli. Odpoveď Západu bola zatiaľ váhavá, pričom podľa AP by Austin mal práve aj o tomto pláne diskutovať v Kyjeve s ukrajinskými predstaviteľmi.

Samotný Zelenskyj v nedeľu večer uviedol, že pre svoj plán už získal podporu Francúzska, Litvy, severských krajín „mnohých ďalších spojencov“ v Európskej únii, ktorých nemenoval, pripomína AP. Za kľúčovú sa však považuje práve podpora zo strany USA. Podľa analytikov je nepravdepodobné, že by Washington plán podporil ešte pred nachádzajúcimi novembrovými prezidentskými voľbami. 

11:20 Ukrajina tvrdí, že zneškodnila 59 zo 116 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na pondelok zneškodnila na svojom území 59 zo 116 ruských dronov, oznámila armáda. Rusko pri útoku použilo aj balistickú raketu Iskander-M a dve riadené strely Ch-31P a Ch-35. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Protivzdušná obrana v aplikácii Telegram uviedla, že 45 dronov sa stratilo a pravdepodobne dopadli na ukrajinské územie. Desať dronov sa naďalej nachádza v ukrajinskom vzdušnom priestore. 

Drony boli zostrelené nad Odeskou, Mykolajivskou, Chersonskou, Chmeľnyckou, Černihivskou, Čerkaskou, Sumskou, Kyjevskou, Kyvohradskou, Poltavskou, Žytomyrskou a Vinnyckou oblasťou. Ukrajinské sily dodali, že niekoľko dronov zasiahlo civilnú infraštruktúru, pričom neuviedli detaily. 

Ukrajinskí predstavitelia ešte skôr v pondelok oznámili, že Rusko v noci podniklo vlnu dronových útokov na Kyjev, pričom sa zranil jeden muž. Podľa šéfa kyjevskej vojenskej správy Serhija Popka ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila desať dronov mieriacich na hlavné mesto. Pri ruskom útoku na Charkov sa v nedeľu neskoro večer zranilo 12 ľudí a bola prerušená dodávka elektrickej energie do niekoľkých častí mesta. 

Útoky bezpilotnými lietadlami v noci na pondelok podnikla aj Ukrajina. Ruské ministerstvo obrany v Telegrame informovalo, že ruské jednotky protivzdušnej obrany zničili 18 ukrajinských dronov. Podľa ministerstva bolo 11 dronov zostrelených nad Rostovkou oblasťou, zvyšných sedem nad Brianskou, Kurskou a Orlovskou oblasťou. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite