Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reakcia FN Trenčín na neustále publikované nepravdivé informácie

.redakcia .zdravotníctvo

Reakciu Fakultnej nemocnice Trenčín prinášame v plnom znení.

Reakcia FN Trenčín na neustále publikované nepravdivé informácie fttn.sk

Vážení novinári a zástupcovia médií,

vzhľadom k neustálemu publikovaniu nepravdivých informácií si dovoľujeme vysvetliť a dať na pravú mieru skutočnosti, ktoré už dlhšie obdobie kolujú v mediálnom priestore a spôsobujú neoprávnené obavy pacientov, zamestnancov a návštevníkov nemocnice. Šírenie strachu medzi občanmi nemôže byť tolerované a vzhľadom k neutíchajúcemu šíreniu neprávd plánuje Fakultná nemocnica Trenčín podniknúť právne kroky.

Na začiatku je potrebné zdôrazniť, že rekonštrukcia kotolne a vonkajších rozvodov tepla a TUV  bola zrealizovaná v súlade s koncesnou zmluvou a predloženou projektovou dokumentáciou. Predmetom výmeny nebolo potrubie nachádzajúce sa v jednotlivých budovách - oddeleniach, a nebolo potrubie na studenú vodu. T.j. v prípade, že je hrdzavé potrubie na oddelení, toto nebolo predmetom výmeny v rámci koncesnej zmluvy.

Informácie, ktoré poškodzujú dobré meno nemocnice nie sú ničím podložené a je zarážajúce, že koncesná zmluva, ktorá je voľne prístupná v Centrálnom registri zmlúv hovorí jasne o rozsahu výkonov, ktoré vykonal koncesionár.  Zároveň je tiež viac ako zvláštne, že bývalý riaditeľ FN TN Janík dokončený projekt prevzal bez jedinej výhrady.

Pri svojom odchode, však pán Janík neodovzdal všetky dokumenty novému vedeniu a tento preberací protokol, ktorý sám podpísal, si nové vedenie muselo vyžiadať od spoločnosti Camase, ktorá práce vykonala. Ako sa mohol riaditeľ FN TN následne presvedčiť, preberací protokol podpísal vtedajší riaditeľ Janík a rozsah vykonaných prác v ňom nebol nijakým spôsobom rozporovaný.

Problém nastal až v októbri 2021, kedy FN Trenčín prestala koncesionárovi (Camase, a. s.) uhrádzať záväzky vyplývajúce z Koncesnej zmluvy. Internými zisteniami sme následne dospeli k poznatkom, že faktúry vystavované spoločnosťou Camase neboli vôbec zaraďované do účtovných dokladov FN TN. Čo tým bývalý riaditeľ FN TN Tomáš Janík sledoval a prečo tak robil ukáže až audit, ktorého výsledky čoskoro zverejníme.

Nepravdivé sú aj informácie týkajúce sa zamietnutia žaloby FN Trenčín proti ÚVO, v ktorej sa FN Trenčín domáhala na Krajskom súde v Bratislave v konaní sp. zn. 6S/135/2020 preskúmania zákonnosti rozhodnutia ÚVO zo dňa 24.04.2020, ktorým bola uložená FN Trenčín pokuta. Predmetné konanie, ktoré na podklade správnej žaloby FN Trenčín iniciovalo proti UVO bolo zastavené z dôvodu späťvzatia podanej žaloby zo strany FN Trenčín na pokyn bývalého riaditeľa FN Trenčín zo dňa 07.04.2021. Na základe tohto späťvzatia musela FN Trenčín uhradiť ÚVO pokutu vo výške 244 512 eur s DPH.

Toto podporuje aj fakt, že bývalé vedenie, v rámci vysporiadania sporných nárokov medzi FN Trenčín a koncesionárom plánovalo uzatvoriť s koncesionárom dohodu, podľa ktorej by FN Trenčín uhradila koncesionárovi sumu vo výške 1 950 000 eur s DPH. Tá bola určená ako súčet sumy 1 703 817,73 eur s DPH za vykonané stavebné práce a sumy 246 182,27 eur s DPH za vystavené faktúry, ktoré neboli v tom čase uhradené. Čiže, bývalý riaditeľ FN TN pán Janík si zrejme uvedomoval pochybenie zo strany vedenia nemocnice a chcel spoločnosti jej pohľadávky vyrovnať.

To, že projekt obnovy potrubia bol vykonaný presne podľa koncesnej zmluvy dokazuje aj list bývalého riaditeľa FN TN Tomáša Janíka zo dňa 22.03.2022, v ktorom je konštatované zo strany FN Trenčín, že „k dnešnému dňu signatári zhodne vyhlasujú, že koncesionár dokončil dielo v celom dohodnutom rozsahu a po jeho dokončení predložil FN Trenčín a odovzdal projektovú dokumentáciu – kotolne, vonkajších rozvodovo tepla, VZT pre NCHP a rozpočty v súlade s predmetnou koncesnou zmluvou.“ 

V tejto súvislosti bol spracovaný aj znalecký posudok, ktorého časť znenia Vám prikladáme v rámci tohto stanoviska. Jeho objednávateľom bola FN Trenčín (vtedajší riaditeľ FN TN Tomáš Janík). V tomto znaleckom posudku je uvedené, že dielo bolo vykonané v súlade s projektom a technický stav diela je vo veľmi dobrom stave. Hoci bol tento znalecký posudok vyhotovený v štyroch kópiách,  čo nové vedenie FN TN zistilo až na základe kontroly a párovania jednotlivých objednávok a faktúr, po nástupe riaditeľa Michala Plesníka nebol dohľadateľný. Nové vedenie nemocnice si ho preto vyžiadalo od znalca, ktorý ho vykonával. Prečo pán Janík vo FN TN tento posudok nezanechal a neinformoval o ňom vo svojich niekoľkých mediálnych vyjadreniach?

K predmetnému dielu existuje aj druhý znalecký posudok, ktorý si dala v rovnakom čase, ako si svoj dala vyhotoviť nemocnica, vyhotoviť spoločnosť Camase. V tomto znaleckom posudku, ktorý vyhotovil iný znalec je uvedené, že dielo je vyhotovené v súlade s projektovou dokumentáciou a technický stav je veľmi dobrý.

Hoci v mediálnom priestore boli zverejnené informácie o existencií údajného odborno-technického posudku k predmetnému dielu, ktorý mal vypracovať p. Dian, FN TN k dnešnému dňu nebol doručený, v nemocnici sa ku nemu nenachádza žiadna komunikácia, objednávka, faktúra, úhrada, ani preberací protokol o jeho doručení.

Je preto na mieste pýtať sa, či vôbec takýto posudok existuje, kto si ho objednal, ako vznikol a v prípade, že by sme pripustili jeho pravosť, je otázne prečo rozporuje dva znalecké posudky a prečo sa tento údajný posudok objavil v rukách bývalého riaditeľ FN TN Tomáša Janíka až po jeho odvolaní, kedy zmenil rétoriku, svoje predchádzajúce odobrenie vykonanej práce na základe koncesnej zmluvy zamlčal a tvrdí, že potrubie bolo premaľované.

Vzhľadom k tomu, že bolo povedané a napísané veľké množstvo neprávd a mnohé informácie boli prekrútené FN TN plánuje právne kroky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite